Terug

Opstart zorgpad geboortezorg Vrijdag 08 december 2017

Op 1 december lanceerde AZ Groeninge samen met de eerstelijnspartners uit de regio het zorgpad "Geboortezorg". Met dit zorgpad willen ze de communicatie en zorg stroomlijnen bij een verkorte ligduur. Zo kunnen alle mama’s rekenen op een kwalitatief zorgtraject, terwijl ze minder lang van huis weg zijn.

Gestroomlijnde communicatie bij zwangerschap
De verschillende partners engageerden zich in het project om de beste zorg voor zwangere vrouwen en nieuwe mama’s te garanderen. Het zorgpad "Geboortezorg" start vanaf het begin van de zwangerschap en loopt tot 3 maanden na de bevalling. Het stroomlijnt de communicatie tussen alle zorgverstrekkers zodat ze op de hoogte zijn van opvolging en verantwoordelijkheden. Op die manier krijgen de moeders van elke zorgverstrekker de juiste informatie op het juiste moment. Deze informatie is ook opgenomen in het herwerkte "buikverhalenboekje" dat elke zwangere vrouw ontvangt bij haar eerste bezoek aan de gynaecoloog.

Dankzij dit zorgpad kunnen de toekomstige mama’s rekenen op een goede opvolging bij verkorte ligduur. Het linkt alle schakels binnen het traject aan elkaar, zodat er geen hiaten kunnen ontstaan tussen de verschillende partners. Er wordt vastgelegd wanneer onderzoeken worden uitgevoerd of informatie wordt doorgegeven, over de verschillende partners heen. Zo stellen we de zorg en communicatie centraal, ongeacht de uitvoerder. De toekomstige mama’s kiezen zelf door wie welke zorg of informatie wordt gegeven.

 

Zorg op maat
Het zorgpad ondersteunt niet alleen de communicatie tussen de zorgverstrekkers en het ziekenhuis, het brengt ook praktische voordelen met zich mee. Door verkorte ligduur kunnen behandelingen zoals de hielprik niet steeds in het ziekenhuis gebeuren. Met het vernieuwd zorgpad zijn er duidelijke afspraken tussen de vroedvrouw en het ziekenhuis, waardoor de hielprik tijdig kan gebeuren.

 

Het project is een samenwerking met Stad Kortrijk, Thuiszorg Bond Moyson, Huis van het Kind - Kortrijk, Kind & Gezin, Huisartsenkring Zuid West-Vlaanderen, Solidariteit voor het Gezin, Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, Vives, Thuiskraamzorg De Wieg, Familiehulp en Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.