Terug

KOALA Donderdag 18 oktober 2018

Wat?
KOALA staat voor Kind- en OuderActiviteiten voor Lokale Armoedebestrijding. Met dit 10-jaren project wordt geïnvesteerd in een vernieuwend en structureel aanbod van kind- en ouderbijeenkomsten voor het realiseren van de rechten van gezinnen. In totaal nemen 18 Vlaamse steden en gemeenten deel aan dit project.

Waarom?
Langetermijnstudies tonen aan dat, zowel voor kinderen als voor hun gezin, deelnemen aan kwaliteitsvolle basisvoorzieningen een blijvende impact heeft op de algemene sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling van jonge kinderen. Dat zie je later ook aan de schoolresultaten van die kinderen. De voordelen zijn nog groter voor kinderen uit kwetsbare gezinnen.
Een vaststelling is echter dat gezinnen in kansarmoede minder gebruik maken van bijvoorbeeld kinderopvang. Daarom is het cruciaal om maatschappelijk kwetsbare kinderen en hun ouders te ondersteunen en hun participatie aan de samenleving te faciliteren.

Hoe?
In Kortrijk komt het project tot stand door een nauwe samenwerking met verschillende organisaties: Zorggroep H. Hart Kortrijk, Zorg Kortrijk, vzw Effect, i-mens, CIG Nestel, Zonnebloem vzw, CKG Don Bosco, Kind & Gezin, Huis van het Kind - Kortrijk en Stad Kortrijk.

Vanuit de noden van de ouders organiseert de KOALA-medewerker kind- en ouderactiviteiten of worden ouders toegeleid naar bestaande activiteiten binnen andere organisaties. Deze activiteiten kunnen opvoedingsgerelateerd zijn, maar kunnen ook gericht zijn op andere levensdomeinen. Hierbij worden actief verbindingen gemaakt met belangrijke lokale diensten zoals VDAB, scholen, OCMW, bibliotheek, …
Daarnaast tracht de KOALA-medewerker een brug te vormen tussen kwetsbare gezinnen en kinderopvang. Met de verschillende kinderopvanginitiatieven binnen dit project gaan we aan de slag met de drempels die ouders rond kinderopvang signaleren. Zo werken we intensief samen om kinderopvang zo toegankelijk mogelijk te maken.

Wat willen we hiermee bereiken?
Vanuit ontmoeting en kind- en ouderactiviteiten willen we ouders ondersteunen in de ontwikkeling en opvoeding van hun kind, en hen integraal begeleiden op alle levensdomeinen om hun maatschappelijke participatie te verhogen. Op die manier worden ouders versterkt, verhoogt hun weerbaarheid en vergroten de ontwikkelingskansen van hun kinderen.
Door drempelverlagend te werken, beogen we meer instroom en minder uitval van kwetsbare gezinnen in kinderopvang. Ouders hebben hierdoor de mogelijkheid om te gaan werken of een opleiding te starten. Dit bevordert de financiële situatie van het gezin en biedt ook betere toekomstperspectieven voor de kinderen.

KOALA-medewerkers : Amanda Mayamba en Floriane Montcriol 
0499 99 43 92 -  0499 98 35 06 
Amanda.Mayamba@i-mens.be - Floriane.Montcriol@i-mens.be